Bodenplaats 1, Middelburg 0118-434455 info@ingridsinke.nl

Nieuws

Het persoonscertificaat VvE-Beheer

27 februari 2017

Het persoonscertificaat VvE-Beheer

“Je denkt dat je alles al weet als ervaren VvE-beheerder. Natuurlijk heb je je in de praktijk veel kennis eigen gemaakt. Maar door de opleiding voor het Persoonscertificaat VvE-beheer word je toch weer eens geconfronteerd met al die kleine dingen waar je misschien in de dagelijkse praktijk niet direct op let. Je wordt er extra attent door, bijvoorbeeld als het gaat om de verschillen in de diverse modelreglementen. Het is goed om na zoveel jaren even terug te gaan naar de ‘schoolbanken’ en de theorie opnieuw te bestuderen. Ik ben blij dat ik het certificaat heb behaald.”

Ingrid Sinke, gecertificeerd VvE beheerder in Middelburg, is eigenlijk ‘niet zo van de certificering’, zegt ze. “Net als veel collega’s vroeg ik me af wat de meerwaarde zou zijn van persoonscertificering. Ik heb in het verleden de driedaagse vakopleiding van VvE Belang gevolgd en daar heb ik veel kennis opgedaan.

Wij beheren met ons kantoor 140 VvE’en in Zeeland. Ik doe dit werk nu tien jaar en daarvoor heb ik 23 jaar bij een makelaarskantoor gewerkt. Dan denk je al snel dat je het allemaal wel weet, maar het persoonscertificaat trok me toch wel. Dus heb ik na de opleiding het examen voor het persoonscertificaat gedaan bij SVMNIVO. Daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.” Ingrid Sinke slaagde met glans. Tijdens het Jaarcongres 2015 stond ze op het toneel van het NBC om een van de eerste drie persoonscertificaten in ontvangst te nemen.

Waar vind ik een goede beheerder?
Het examen is samengesteld op basis van de eind- en toetstermen, zoals opgenomen in de BRL PCVB. Manuella Wijburg-van Ingen is eigenaar van VvE Kennis & Advies. Ze ontwikkelde de praktijkopleiding VvE-beheerder en is daar ook docent. “De belangstelling voor het certificaat neemt toe. Een aantal kantoren laat zelfs alle beheerders certificeren”, vertelt ze. “Ze zien in dat ze zich met dit certificaat kunnen onderscheiden van andere kantoren.”

Mr. Kees Oomen is bestuurslid van de Stichting Persoonscertificering VvE-beheer (die het certificaat ontwikkelde en afgeeft). Hij ziet ook dat bij de stichting in toenemende mate vragen binnenkomen van VvE’en die zich afvragen of hun beheerder gecertificeerd is. Als directeur van VvE Belang hoort hij steeds vaker

de vraag: ‘Waar vind ik een goede beheerder?’ Oomen: “Er is geen verplichting voor beheerders om het certificaat te behalen. Echter: als de vraag groeit, zullen steeds meer beheerders kiezen voor persoonscertificering; daarvan ben ik overtuigd. Zo zie je immers meteen of je beheerder alle kennis en kunde in huis heeft om je VvE goed te beheren. Hoe meer gecertificeerde beheerders er komen; des te groter zal de vraag uit de markt worden.”

Pittig
Hij begrijpt ook wel waarom sommige beheerders nog wat aarzelen. “Voor sommige beheerders is het examengeld wellicht een forse uitgave. En niet alle beheerders zien op dit moment de toegevoegde waarde van het certificaat. Dat geldt zeker voor de ervaren beheerders. Maar het is goed om een aantal zaken die je misschien ‘op de automatische piloot’ doet, nog eens onder de loep te nemen. Misschien kan het veel beter!”

Manuella Wijburg is het daarmee eens: “Een van de examenkandidaten meldde ook dat hij wat sceptisch stond tegenover het certificaat. Hij had het idee dat hij - met al zijn ervaring - echt wel genoeg kennis in huis had. Tijdens de voorbereiding op het examen ontdekte hij dat er heel wat nieuws te leren was. Het examen heeft hij als behoorlijk pittig ervaren. En dat is het ook. Als je het praktijkexamen wilt halen, moet je echt van goeden huize komen.”

Goed te doen
Ingrid Sinke vindt dat het wel meevalt. “Ik wilde absoluut het examen halen.

Uit verhalen van anderen begrijp ik dat sommige mensen opzien tegen het praktijkgedeelte, maar dat hoeft echt niet. Je brengt een casus aan waarbij je intensief betrokken bent. Als je je zaken goed voor elkaar hebt, is het best te doen!”

Er zijn nog niet veel VvE’en die vragen naar een certificaat, constateert ze. “De klanten die VvE Magazine lezen, weten dat het certificaat bestaat, maar echt bekend is het nog niet.

Daarom hoop ik dat het aantal persoons- en proces gecertificeerde beheerders zal toenemen. Dan zal de vraag uit de VvE’en ook groter worden; dat geloof ik zeker.”

VvE Magazine | februari 2017